21.02.2020 Меѓународен ден на мајчиниот јазик

Меѓународен ден на мајчиниот јазик — ден на кој се одбележува мајчиниот јазик во секоја земја.
Прогласен е на XXX седница на Генералната конференција на УНЕСКО во 1999 г. Во 2000 г. овој датум е промовиран како Ден на лингвистичка и културна разновидност и повеќејазичност.
Пораката на Одри Азулај, генерален директор на УНЕСКО по повод овој ден за годинава вели: „Мајчините јазици создаваат социјална вклученост, иновативност и имагинација. Тие го вдишуваат животот во културна разновидност и служат како инструменти на мирот “.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *